Miért nem szeretnek a gyerekek iskolába járni?

Azok, akik valódi tudást szeretnének érzik, hogy valami nem stimmel az iskolával ahova kényszeresen járnak be, mert kötelező, és csak orvosi igazolás ellenében hiányozhatnak. Elnézve a gyerekeket, akik reggel az iskolába igyekeznek a több, akár 9 kilót is nyomó táskával a hátukon … hol van a mosoly az arcukról? A magyarázatot Kátai Piroska, szabad szellemiségű pedagógus blogbejegyzésében találhatjuk meg.

„A hatalmi elit soha nem járatta iskolába a gyermekeit. Vagy legalábbis nem oda, ahová a többség. Elgondolkodott ezen valaki, hogy miért? Egyszerű a válasz. Mert sosem volt szüksége rá.

A népet, a középréteget, a büszke polgári réteget a tudatlanság hitében tartás után hirtelen megmerítik a tudás tengerében, az iskolában, és elhelyezik valamilyen munkahelyen, ahol végig a rendszert kell szolgálnia, majd mikor már kiszipolyozottan, megfáradtan végre nyugdíjba vonul, szolgálatának jutalmát, nyugdíját és az összes idejét az egészségének helyreállítására, orvosoknak és gyógyszergyáraknak adja oda, majd kiábrándultan, s a haláltól való iszonyatos félelemében eltávozik ebből a csodálatos világból, miután mindenki siratja.

Nem tudja, csak időnként sejti, hogy a tudás nem iskolához kötött, ahogy a boldogulás sem munkahelyfüggő, és a boldogság sem függ össze azzal a pénzösszeggel, amit épp birtoklunk.”

Azok a szülők, akik túl látnak a rendszeren észrevették, hogy a közoktatás súlyos terheket ró a gyermekeikre, akik emellett nem tudnak az önmegvalósításra időt szánni. Elvesztik motivációjukat. A közoktatás inkább kelti a „börtön” érzését, mintsem a játékos tanulásét.

Ön mint szülő, emlékszik még mi szeretett volna lenni gyermekkorában? Mi az oka, hogy mégsem lett az?
„Visszatérve az iskolára……a tudásmegszerzés ezen, formája erősen átalakulóban van… Azoknak a szülőknek üzenem, akiknek gyermekei szenvednek az iskolától, sírva mennek haza onnan, hogy üdvözöljék ezt a „jelenséget”, mert ez azt jelenti, hogy ők nem tanítást igényelnek, hanem tanulni szeretnének. „ – írja Kátai Piroska.

Bízunk benne, hogy egyre több szülő fedezi fel a előnyeit, mely lehetővé teszi, hogy a gyermekek a saját biztonságos életterükben, a saját tempójuk szerint fedezzék fel az új dolgokat, és azon információk birtokába jussanak mely igazán érdekli őket. Hogy arról tanuljanak, és annyit, amennyit szeretnének és mindezt kiterjesztett, szabad életközegben.

A Szent Imre Szakközépiskola és Általános Iskola  is ezt a vonalat képviseli sajátos tanulási módszereivel, mely az egyéni fejlődési tempót veszi alapul. Továbbá szabad teret biztosít a magántanulók számára, akik az önmegvalósítás útján keresztül azzá válhatnak felnőttkorukra, amit gyermekként megálmodtak.

Ha szeretne többet megtudni iskolánkról, ahol egy igazi családias légkörben valósul meg a tudásátadás, jöjjön el hozzánk személyesen!